Синхронизацията с другия

post-2

Имали ли сте случай, в който много искате да сключите сделка с партньор, преговаряте с дни, готов сте да правите  компромиси и когато почти сте приключили  преддоговорните отношения, считайки че дискусионните въпроси са уредени, “черна котка Ви минава път” и дългоочакваната сделка се проваля? А случвало ли Ви си е в кратки преговори от час – два да си стиснете ръцете с нов партньор за дългосрочни отношения, защото бързо  сте постигнали “синхрон във взаимоотношенията”? Каква ли е причината и искате ли да разберете как да накарате всички да Ви харесват и да се съгласяват с Вашите идеи и предложения? По-долу ще научите най-важния метод за “настройване на събеседника  на Вашата честота”, така че интуитивно да му въздействате.

ПРИЧИНАТА Е В УМЕНИЕТО ДА ОБЩУВАМЕ С ВСЯКАКВИ И РАЗЛИЧНИ ОТ НАС ХОРА, а не в  нашите предложения и искания.

Ключова роля за успешната комуникация е синхронизацията ни с другия или така нареченото “нагаждане”.  Чрез синхронизация/нагаждане получаваме подкрепата и съдействието на другите, предразполагаме ги да правят това, което искаме. Синхронизацията се основава на подобието и липсата на противоречие. Когато сте в състояние на вербално и невербално сходство със събеседника си, тогава сте успели да се синхронизирате с него, а той Ви харесва, защото си приличате. Фокусираме се върху приликите с опонента си, а не върху разликите. Започваме разговора от точката на съгласие, а не обратното. Подчертаването на приликите ни с другите е път към съгласието и сътрудничеството. Хората се съгласяват с подобните на себе си.

На синхронизация човек се научава, макар че е възможно и спонтанно и несъзнателно нагаждане.

За да се синхронизираме с опонента си, първо обръщаме внимание на невербалното му поведение, а едва после –  на вербалното. Езикът на тялото е най-важният фактор за постигане на синхронизация с другия. Ако сте енергичен човек, а събеседникът Ви е леко флегматичен, за да имате шанс да постигнете съгласие, ще Ви се наложи да понижите своята енергичност, и обратно. Ако опонентът Ви говори бързо и Вие ще трябва  да говорите бързо. Ако отсреща говоренето е бавно, и Вие ще трябва да забавите думите. Ако човекът срещу Вас говори тихо, и Вие говорете тихо. Нагаждаме се и към стила на говорене, за да разбере събеседникът Ви, че “говорите  на един език”. Не е нужно да демонстрирате на опонента си колко сложни термини знаете, които вероятно няма да разбере, а може би и ще го накарате да се чувства като глупак. Говоренето на нечий език предразполага хората да гледат на Вас като на свой приятел и така увеличавате шансовете си да получите тяхното съгласие. Нагаждаме се и със стила на обличане на опонента си, ако имаме предварителна информация за него.

Едва, когато сте постигнали синхронизация, предложенията Ви могат да бъдат чути, разбрани и приети.

Да получите подкрепата и съдействието на другите, означава да забравите всеки опит да променяте хората, на които искате да въздействате.

Call Now Button